Make your own free website on Tripod.com

Povijest DVD-a Skrad

Godine 1932. grupa naprednih mještana Skrada osjetila je potrebu za osnivanjem organizacije koja bi brinula o sigurnosti i zaštiti od požara, a do toga je došlo iz nevolje. Naime iz bilješki gospodina Josipa Lončariča saznajemo da je u njegovom susjedstvu gorila kuća tadašnja «harmica». Kuća je bila drvena, a u njoj je pored konačišta za putnike bila trgovina i gostionica. Vlasnica gostionice Pepa Domitrović u panici zbog požara, zaboravila je ponijeti novac, pa se vratila u goruću kuću. Ali u zao čas, jer se na nju srušila zapaljena greda, usmrtivši je prilikom pada. Sve to bilo je povod da kao općinski načelnik 26.lipnja.1932 god., u gostionici Josipa Grgurića- «Mundusa» sazove sastanak na kojem je donesena odluka o osnivanju DVD-a pod motom «vatru gasi-brata spasi». Uz njega osnivači su bili Stjepan Pupić učitelj iz Skrada i Anton Grgurić bilježnik iz Broda na Kupi. U rukovodstvo društva izabrani su kao Predsjednik Josip Lončarić, blagajnik Stjepan Pupić, zapovjednik učitelj Josip Grgurić, podzapovjednik Ivan Crnković te tajnik Josip Žagar. Uz njih izabran je i nadzorni odbor koji su činili Slavoljub Geber, Ivan Jauk i Matija Lisac, upravni odbor- Stjepan Rauch, Josip Abramović, Vilim Rački i Edvard Grgurić, a izabrani su i penjači, mlazničari, štrcari, trubači i spremištar Rudolf Abramović.

Svih aktivnih članova bilo je 22 od kojih je svaki dao novčanu pomoć od 300 dinara za koju su kupljene uniforme za svih 22 člana.

Društvo je imalo i 34 podupirajua člana koji su mjesečno plaćali 5 dinara što je zajedno sa sredstvima namaknutim od organiziranja zabava činilo proračun društva.

Tada je od ondašnjih općinskih vlasti zatražena i dobivena mala dvokolna šprica i pripadajuće sprave.

U narednih nekoliko godina sakupljeno je nešto novaca i za 12000 dinara od gradskog odbora u Sušaku kupljena je velika četverokolna šprica a stara je prodana vatrogasnom društvu Bukov Vrh za 2500 dinara. Uz špricu kupljene su i ljestve, čaklje, sisaljke, cijevi i drugi potrebni materijal.

Društvo je tako djelovalo do početka drugog svjetskog rata kada je sva oprema uništena i opljačkana od strane okupatora.

Poslije rata 1947 godine u mjesecu ožujku društvo se obnovilo i počelo ponovo djelovati. U narednim godinama obnovljena je šprica a nabavljena je i ostala pripadajuča i potrebna oprema.

Godine 1952 izabrano je novo rukovodstvo na čelu s predsjednikom Ivanom Grgurićem i tajnikom Josip Žagarom. Iste godine od narodnih vlasti zatraženo je, a kasnije i dobiveno zemljište za izgradnju vatrogasnog doma. Uz zemljište od poljoprivredne zadruge dobivena je motorna šprica.

Tada se započela izgradnjom vatrogasnog doma u kojoj su učestvovali svi članovi društva, a gradnja je trajala sve do 1958 godine kad je dom završen.

Nakon toga predsjednik društva postaje Juraj Kruljac koji zajedno s ostalim članovima društva uspijeva okupiti dosta novih, uglavnom mlađih članova. U tom vremenu nabavljeno je i prvo vatrogasno vozilo marke «ŠKODA» koje je korišteno nekoliko sljedećih godina, nakon čega je zamijenjeno novim kombi vozilom marke «IMV». Društvo je tako nastavilo djelovati održavajući postojeću opremu i vatrogasni dom sve do 1987 godine kada nakon smrti gospodina Kruljca predsjednik postaje Josip Jeličić.

Ubrzo nakon toga za društvo opet dolaze teški trenuci jer većina članova odlazi u domovinski rat i društvo ostaje na samo nekoliko aktivnih članova. Tih nekoliko članova zajedno s predsjednikom uspijeva animirati 15-ak djece i uključiti ih u vatrogasnu mladež. To se pokazalo dobrim potezom jer su oni danas uz nekoliko starijih članova okosnica društva. U tom vremenu društvo je kupilo kombi vozilo marke «TAM» i tako je djelovalo do smrti gosp. Jelačića 2001. godine.

Tada predsjednik postaje dotadašnji tajnik društva Damir Grgurić. On uz pomoć 15-ak članova uspijeva animirati ostalo članstvo da se više aktivira u radu društva, što je u kratkom vremenu rezultiralo nabavkom navalnog vozila marke «TAM» od 2300 litara vode koje je kupljeno uz pomoć VZO te općine Skrad vode, te cisterne «MERCEDES» od 9000 litara vode koja je kupljena vlastitim sredstvima društva a opremljena uz pomoć VZPGŽ.

Uz to obnovljena je fasada, unutrašnjost te kompletna stolarija na vatrogasnom domu. Kupljeno je 20-ak radnih te toliko svečanih uniformi, 50 radnih majica. Od opreme kupljeno je preko 400 metara novih B i C cijevi , usisni vod za motornu pumpu rosenbauer, nove ljestve, mlaznice, hidrantski nastavci i ključevi, motorna pila, alat za kamione, aparati za gašenje te dva izolaciona aparata s pripadajućom opremom. Uređena je okućnica oko vatrogasnog doma te 2004 godine postavljen novi lim na krov doma.

Redovito smo počeli sudjelovati na vatrogasnim takmičenjima odraslih te mladeži, na kojima smo s muškom A ekipom na zadnja četiri županijska natjecanja zauzeli tri puta drugo i jednom četvrto mjesto. Prema ti rezultatima ekipa se plasirala na državno takmičenje koje je održano 05.06.2004.god. u Osijeku, što predstavlja velik uspjeh za tako malo društvo.

Također valja istaći znatno poboljšanje odnosa s ostalim DVD-ima, vatrogasnom zajednicom PGŽ te posebno općinom Skrad.

Uspjeli smo okupiti i 20-ak djece te ih aktivno uključiti u rad društva, tako da društvo danas broji 71-og člana.

Zahvaljujući svemu prethodno navedenom društvo je na zavidnoj razini opremljenosti i osposobljenosti članova u odnosu na prošla vremena, te se svi toplo nadamo da će tako biti i u budućnosti.

Tajnik: Toni Ribić

Hvala!

VRH Stranice